Menu Language

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΜΑΛΤΟΥ;

Τι προκαλεί τη διάβρωση του σμάλτου;

ι τροφές και τα ποτά που απολαμβάνουμε καθημερινά περιέχουν πολλά φυσικά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση του σμάλτου

Η διάβρωση του σμάλτου λαμβάνει χώρα καθημερινά κατά την κατανάλωση τροφών και ποτών. Τροφές με οξέα υπάρχουν παντού και πολύ συχνά αποτελούν μέρος ενός υγιεινού διαιτολογίου. Τα φυσικά οξέα των τροφών, του κρασιού και των χυμών φρούτων μπορεί να μαλακώσουν το σμάλτο, οδηγώντας σε φθορά και, πιθανώς μακροπρόθεσμα, στη διάβρωση των δοντιών.Acid Wear Foods

Αν πίνετε κρασί, τα δόντια σας μπορεί να είναι ευάλωτα στη διάβρωση του σμάλτου. Η τακτική κατανάλωση κιτρικού οξέος σε τροφές όπως είναι οι φράουλες ή σε χυμούς φρούτων εκθέτουν τα δόντια σας σε κίνδυνο. Μάλιστα, συνηθισμένες τροφές και ποτά, όπως τα αναψυκτικά και τα dressing για σαλάτες με ξύδι βαλσάμικο, μπορεί να αλλοιώσουν ορατά τα δόντια με τον καιρό. Τα οξέα που κρύβονται στις τροφές και στα ποτά που καταναλώνουμε καθημερινά είναι η συχνότερη αιτία διάβρωσης του σμάλτου.

Ένα παράδειγμα

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα οξέα που περιέχονται στο χυμό πορτοκαλιού: όταν έρχονται σε επαφή με το σμάλτο των δοντιών, η σκληρή επιφάνεια του σμάλτου μαλακώνει. Αν αμέσως μετά το χυμό πορτοκαλιού το πρωί βουρτσίζετε τα δόντια σας, μπορεί να επέλθει διάβρωση του σμάλτου.  Εάν αυτή είναι η ρουτίνα που ακολουθείτε, με τον καιρό τα δόντια σας μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια φθοράς.

Τιμές pH καθημερινών τροφών

Η τιμή pH δηλώνει πόσο όξινη είναι μια συγκεκριμένη τροφή ή ποτό. Η τιμή pH ενός προϊόντος κυμαίνεται από 0 έως 14. Οποιοδήποτε προϊόν με τιμή pH κάτω από 7 θεωρείται όξινο - και οι τροφές και τα ποτά με επίπεδα pH χαμηλότερα από 5,3 μπορεί να θέσουν το σμάλτο σας σε κίνδυνο. Όπως μπορείτε να δείτε χρησιμοποιώντας το Εργαλείο Εύρεσης Οξύτητας των Τροφών, πολλές από τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν χαμηλές τιμές pH. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του οδοντίατρού σας αναφορικά με την κατανάλωση όξινων τροφών. Για την προστασία των δοντιών σας από διάβρωση του σμάλτου χρησιμοποιείτε Sensodyne Prosmalto.


pH 2,5 - 3,5

Μήλο

Μήλο
~ 3,0 pH

Λευκά σταφύλια

Λευκά σταφύλια
~ 2,9 pH

Επιτραπέζιος οίνος

Επιτραπέζιος οίνος
~ 3,5 pH

Γκρέιπ-φρουτ

Γκρέιπ-φρουτ
~ 3,0 pH

Μέλι

Μέλι
~ 3,0 pH

Χυμός πορτοκαλιού

Χυμός πορτοκαλιού
~ 3,3 pH

Ανανάς

Ανανάς
~ 3,2 pH

Φράουλες

Φράουλες
~ 3,3 pH

 

 

 

Acid Wear Placeholder

pH 3,6 - 4,5

Κεράσια

Κεράσια
~ 4,0 pH

Τυρί Κρέμα

Τυρί Κρέμα
~ 4,1 pH

Σταφίδες

Σταφίδες
~ 3,8 pH

Σορμπέ

Σορμπέ
~ 3,9 pH

Τοματοχυμός

Τοματοχυμός
~ 4,1 pH

Ντομάτες

Ντομάτες
~ 4,1 pH

 

pH 4,6 - 5,5

Τυρί cottage

Τυρί cottage
~ 4,8 pH

Σιρόπι σφενδάμου

Σιρόπι σφενδάμου
~ 4,6 pH

Τουρσί

Τουρσί
~ 5,1 pH


H Prosmalto είναι μια οδοντόκρεμα για την ενδυνάμωση του σμάλτου, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για την προστασία των δοντιών σας από τις διαβρωτικές επιδράσεις των οξέων.

Pro-Smalto Full Group Shot

Μάθετε περισσότερα: Πόσο κοινή είναι η διάβρωση του σμάλτου;