Το Προφίλ σας

Περίληψη Συμπτωμάτων

Με βάση όσα μας είπατε στο Online Check Up, εδώ μπορείτε να δείτε πώς συνδέονται οι απαντήσεις σας με τα πιο κοινά συμπτώματα της ευαισθησίας των δοντιών:

 • Ενόχληση από ζεστές τροφές ή ποτά
 • Ενόχληση από κρύες τροφές ή ποτά
 • Ενόχληση από συγκεκριμένα είδη τροφών
 • Ενόχληση από συγκεκριμένα είδη ποτών
 • Ενόχληση από τον κρύο καιρό
 • Ενόχληση κατά τον καθαρισμό των δοντιών

Συνήθειες Στοματικής Υγιεινής

Εδώ μπορείτε να δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται οι απαντήσεις σας στο Online Check Up με ορισμένους από τους παράγοντες που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλλουν στις βαθύτερες αιτίες της οδοντικής ευαισθησίας:

 • Βούρτσισμα δοντιών παραπάνω από 3 φορές την ημέρα
 • Βούρτσισμα δοντιών αμέσως μετά από κατανάλωση τροφής/ ποτού
 • Πολύ έντονο βούρτσισμα δοντιών
 • Βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα
 • Τρίξιμο δοντιών
 • Συχνή κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών σε καθημερινή βάση 

Βοηθητικές πληροφορίες για εσάς

Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βελτιώσουμε τη στοματική μας υγιεινή, οπότε γιατί να μην αρχίσουμε σήμερα; Εδώ θα βρείτε μερικές γενικές συμβουλές στοματικής υγιεινής:

 • Σχετικά με την ευαισθησία

  Η οδοντινική υπερευαισθησία ή η οδοντική ευαισθησία αποτελεί συνηθισμένο οδοντικό πρόβλημα. Πρόκειται για μια κατάσταση που αναπτύσσεται σταδιακά, ως αποτέλεσμα κοινών προβλημάτων, όπως η υποχώρηση των ούλων και η φθορά του σμάλτου.

  Η οδοντική ευαισθησία αρχίζει να συμβαίνει όταν εκτείθεται το πιο μαλακό, εσωτερικό μέρος του δοντιού, η λεγόμενη "οδοντίνη". Η οδοντίνη βρίσκεται κάτω από το σμάλτο και τα ούλα.

  Χιλιάδες μικροσκοπικά κανάλια διαπερνούν την οδοντίνη και φτάνουν στο κέντρο του δοντιού. Μόλις η οδοντίνη εκτεθεί, τα εξωτερικά ερεθίσματα (όπως κρύο ποτό) μπορεί να ερεθίσουν τα νεύρα εσωτερικά του δοντιού με αποτέλεσμα τον χαρακτηριστικό σύντομο, οξύ πόνο της οδοντικής ευαισθησίας.

  Μόνο ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας επιβεβαιώσει την οδοντική ευαισθησία. Αν έχετε οδοντικά προβλήματα, πάντα να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρό σας.

  Αν έχετε οδοντική ευαισθησία, μπορείτε να μειώσετε την περαιτέρω έκθεση της οδοντίνης, να φροντίσετε τα ευαίσθητα δόντια και να ανακουφίσετε τα επώδυνα συμπτώματα κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινή στοματική σας φροντίδα και στις διατροφικές σας συνήθειες.

  Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για την καταλληλότερη στοματική φροντίδα για εσάς. Μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με την καλύτερη τεχνική βουρτσίσματος, πόσο συχνά ενδείκνυται και πότε. Αν το σμάλτο των δοντιών σας έχει υποστεί φθορά από τα οξέα των τροφών, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τη διατροφή σας και πώς να καταναλώνετε πιο σωστά τα όξινα ποτά και τροφές που περιλαμβάνει η σύγχρονη διατροφή. Επιπλέον, μπορείτε να ανακουφίσετε τα επώδυνα συμπτώματα της οδοντικής ευαισθησίας αλλάζοντας την οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε καθημερινά με μία που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τα ευαίσθητα δόντια, όπως η Sensodyne.

 • Επίσκεψη στον οδοντίατρο

  Συνιστούμε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες για τακτικό έλεγχο στα δόντια.
  Αν έχετε νιώσει πόνο ή ενόχληση στα δόντια, αναζητείστε συμβουλές άμεσα.

 • Συμβουλές σχετικά με το βούρτσισμα των δοντιών

  Το υπερβολικά νευρικό βούρτισμα μπορεί να επιφέρει υποχώρηση των ούλων και φθορά του σμάλτου. Η σταδιακή υποχώρηση των ούλων και η απώλεια του σμάλτου μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση της οδοντίνης και οδοντική ευαισθησία. Θα ήταν καλύτερο να αποφεύγατε το βούρτσισμα των δοντιών αμέσα μετά την κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Επιπλέον σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια πιο μαλακή οδοντόβουρτσα. Σας συνιστούμε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας σχετικά με την καλύτερη τεχνική βουρτίσματος για εσάς.

 • Συμβουλές σχετικά με το Τρίξιμο των Δοντιών

  Αν ξέρετε ότι τρίζετε τα δόντια σας ή νιώθετε ενόχληση στα δόντια όταν ξυπνάτε το πρωί, σας συνιστούμε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

 • Θεραπεία Λεύκανσης και Ευαισθησία

  Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, με τη μορφή του υπεροξειδίου του καρβαμιδίου, αποτελεί συστατικό της λεύκανσης των δοντιών που είναι γνωστό ότι προκαλεί ευαισθησία. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για την ευαισθησία αν θεωρείτε ότι χρειάζεστε θεραπεία.

 • Αποφυγή διάβρωσης του σμάλτου

  Σταδιακά, οι όξινες τροφές και τα ποτά μπορεί να προκαλέσουν φθορά στο σμάλτο των δοντιών. Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα, οι φρουτοχυμοί, ο καφές ή το τσάι, το κρασί, η κέτσαπ, το ντρέσινγκ σαλάτας κ.α.. Για την προστασία των δοντιών σας από τη διάβρωση που προκαλούν τα οξέα, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας σχετικά με το πώς να καταναλώνετε όξινες τροφές και ποτά και δοκιμάστε την οδοντόκρεμα ProSmalto.

Σημείωση - η οδοντινική ευαισθησία στα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Αν ανησυχείτε για τα δόντια του παιδιού σας, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο.